Spaghetti z małżami, grzybami i karczochami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
326 kcal /
1363.9 kJ
Kalorie
18.8 gBiałko
45.2 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 karczochy świeże
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 300 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • 500 g małżów, świeżych (sercówek Venus, moczonych w osolonej wodzie przez 20-30 min)
  • 15 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 600 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 ggrzybów, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 300 ggrzybów, mrożonych rozmrożonych i odsączonych, pokrojonych na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z karczochów usunąć dolne, zdrewniałe liście, następnie z każdej główki odciąć i usunąć górną połowę. Pozostałą dolną część karczocha postawić łodygą do góry i odkroić liście, odsłaniając tzw. serce karczocha. Łodygi obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Ze środka karczocha za pomocą łyżeczki wydrążyć włoski. Serce każdego karczocha pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny, żeby zapobiec ściemnieniu. Serca karczochów włożyć do koszyczka, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej małże. Małże dokładnie oczyścić z piasku, płucząc je starannie pod bieżącą wodą. Wkład Varomy wyłożyć uprzednio zmoczonym i odciśniętym papierem do pieczenia i umieścić w nim małże, włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Pietruszkę przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek z karczochami. Na pokrywie naczynia miksującego postawić przystawkę Varoma z małżami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek wyjąć za pomocą kopystki, odstawić. Wodę z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać grzyby, dusić3 min/120°C//obr. .
  7. Dodać 100 g wody pozostałej z gotowania karczochów i małży, pozostałe ½ łyżeczki soli i rozdrobnioną natkę pietruszki, gotować8 min/100°C//obr. 1. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku w osolonej wodzie ugotować odważony makaron spaghetti zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Pozostałą wodę z gotowania małży i karczochów wylać. Karczochy i małże umieścić w głębokiej misce.
  8. Makaron odcedzić, przełożyć do miski z karczochami i małżami, dodać zawartość naczynia miksującego, wymieszać. Spaghetti z małżami, grzybami i karczochami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry