Spaghetti z małżami, grzybami i karczochami
326 kcal /
1363.9 kJKalorie
1363.9 kJKalorie
18.8 gBiałko
45.2 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 karczochy świeże
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 300 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 500 g małżów, świeżych (sercówek Venus, moczonych w osolonej wodzie przez 20-30 min)
- 15 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 600 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 ggrzybów, świeżych pokrojonych na kawałki
- 300 ggrzybów, mrożonych rozmrożonych i odsączonych, pokrojonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Z karczochów usunąć dolne, zdrewniałe liście, następnie z każdej główki odciąć i usunąć górną połowę. Pozostałą dolną część karczocha postawić łodygą do góry i odkroić liście, odsłaniając tzw. serce karczocha. Łodygi obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Ze środka karczocha za pomocą łyżeczki wydrążyć włoski. Serce każdego karczocha pokroić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny, żeby zapobiec ściemnieniu. Serca karczochów włożyć do koszyczka, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej małże. Małże dokładnie oczyścić z piasku, płucząc je starannie pod bieżącą wodą. Wkład Varomy wyłożyć uprzednio zmoczonym i odciśniętym papierem do pieczenia i umieścić w nim małże, włożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Pietruszkę przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek z karczochami. Na pokrywie naczynia miksującego postawić przystawkę Varoma z małżami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek wyjąć za pomocą kopystki, odstawić. Wodę z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać grzyby, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać 100 g wody pozostałej z gotowania karczochów i małży, pozostałe ½ łyżeczki soli i rozdrobnioną natkę pietruszki, gotować8 min/100°C//obr. 1. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku w osolonej wodzie ugotować odważony makaron spaghetti zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Pozostałą wodę z gotowania małży i karczochów wylać. Karczochy i małże umieścić w głębokiej misce.
- Makaron odcedzić, przełożyć do miski z karczochami i małżami, dodać zawartość naczynia miksującego, wymieszać. Spaghetti z małżami, grzybami i karczochami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
