Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana
463 kcal /
1936 kJKalorie
1936 kJKalorie
16 gBiałko
61 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus ½ łyżeczki do makaronu
- 500 g bakłażana obranego, pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- ¾
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- woda dogotowania makaronu
- 30 g migdałów, blanszowanych
- 30 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 6 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bakłażan i ½ łyżeczki soli, gotować14 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence zagotować wodę z solą, następnie dodać odważony wcześniej makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, płyn z gotowania zachować. Do ugotowanego makaronu dodać ½ łyżeczki oliwy, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać rozdrobniony parmezan, 140 g odstawionego płynu z gotowania, migdały, bazylię, pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować1 min/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Na 4 talerzach umieść 1-2 łyżki kremu z bakłażana, formując dekoracyjną formę za pomocą dwóch łyżek. Pozostały krem z bakłażana dodać do makaronu, dokładnie wymieszać. Za pomocą szczypiec lub widelca i łyżki nawinąć makaron, tak aby utworzył gniazdko, następnie przenieść na talerz, umieszczając go na środku porcji kremu z bakłażana. Czynności powtórzyć dla pozostałych talerzy. Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana podawać jako danie główne, udekorowane np. listkami bazylii.