Spaghetti z kaparami i anchois
376 kcal /
1572.8 kJKalorie
1572.8 kJKalorie
13.1 gBiałko
65.8 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 140 g czarnych oliwek, bez pestek
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 5 g papryczki chili, suszonej bezgniazd nasiennych
- 20 g filetów z anchois, w oleju odsączonych (zalewę zachować)
- 40 g kaparów, konserwowych odsączonych
- 220 g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki, świeżych
- 220 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
- 1500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti z pszenicy durum, suchego
- liście bazylii, świeże do dekoracji
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, papryczkę chili i filety anchois, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby ponownie rozdrobnić3 s/obr. 7.
- Dodać 10 g zalewy z anchois, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione oliwki, kapary i pomidory, gotować5 min/100°C/obr. 1. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie włożyć makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek i przytrzymując kopystką wylać wodę tak, aby makaron pozostał w naczyniu. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, do makaronu dodać sos, wymieszać10-15 s//obr. 1.5. Spaghetti z kaparami i anchois podawać na ciepło, przybrane liśćmi bazylii lub liśćmi kolendry.