Spaghetti z kaparami i anchois

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
376 kcal /
1572.8 kJ
Kalorie
13.1 gBiałko
65.8 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 140 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 5 g papryczki chili, suszonej bezgniazd nasiennych
  • 20 g filetów z anchois, w oleju odsączonych (zalewę zachować)
  • 40 g kaparów, konserwowych odsączonych
  • 220 g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki, świeżych
  • 220 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy
  • 1500 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti z pszenicy durum, suchego
  • liście bazylii, świeże do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć oliwki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, papryczkę chili i filety anchois, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby ponownie rozdrobnić3 s/obr. 7.
  3. Dodać 10 g zalewy z anchois, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnione oliwki, kapary i pomidory, gotować5 min/100°C/obr. 1. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i oliwę, gotować12 min/100°C/obr. 1.
  6. Przez otwór w pokrywie włożyć makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1.
  7. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek i przytrzymując kopystką wylać wodę tak, aby makaron pozostał w naczyniu. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, do makaronu dodać sos, wymieszać10-15 s//obr. 1.5. Spaghetti z kaparami i anchois podawać na ciepło, przybrane liśćmi bazylii lub liśćmi kolendry.
Przewijanie do góry