Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
467.6 kcal /
1956.6 kJKalorie
1956.6 kJKalorie
15.1 gBiałko
64.6 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- ½
- łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidorki koktajlowe i ¼ łyżeczki soli, gotować3 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1(patrz wskazówka). Ostrożnie odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do miski, w której znajduje się sos, dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem rozdrobnionym z natką pietruszki, udekorować liśćmi bazylii. Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.