Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
467.6 kcal /
1956.6 kJ
Kalorie
15.1 gBiałko
64.6 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1200 g wody
  • 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidorki koktajlowe i ¼ łyżeczki soli, gotować3 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe ¼ łyżeczki soli, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  5. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1(patrz wskazówka). Ostrożnie odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do miski, w której znajduje się sos, dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem rozdrobnionym z natką pietruszki, udekorować liśćmi bazylii. Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
Przewijanie do góry