Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
693.9 kcal /
2903.3 kJ
Kalorie
34.1 gBiałko
82.9 gWęglowodany
25.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 3 szczypty soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 160 g makaronu, suchego, typu spaghetti pełnoziarnistego
  • 150 – 200 g pora pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 9 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
  • 10 g oleju słonecznikowego
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 10 g miodu
  • ½
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g musztardy
  • 500 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g cebuli szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oleju sezamowego, prażonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, oprószyć 2 szczyptami soli, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej por, odstawić.
  4. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 3 gałązki kolendry, rozdrobnić2 s/obr. 8. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać olej słonecznikowy, skórkę z cytryny, miód, chili, 10 g sosu sojowego i musztardę, zmiksować5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować5 s/obr. 10. Przełożyć do miski z odważonym łososiem i natrzeć rybę powstałą marynatą. Łososia ułożyć na przygotowanym wkładzie Varomy, odstawić. Na kuchence, w garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z łososiem, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie odważony makaron gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, 3 min przed końcem gotowania do garnka dodać odważony por, odcedzić, wodę z gotowania zachować. Makaron z porem odstawić w ciepłe miejsce. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić10 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać 100 g wody z gotowania makaronu i koncentrat bulionu warzywnego, gotować6 min/100°C/obr. 1.
  11. Dodać sok z cytryny, pozostałe 10 g sosu sojowego, olej sezamowy, pozostałą 1 szczyptę soli i pieprz, gotować1 min/100°C/obr. 1. Makaron z porem przełożyć na talerze, polać sosem, rozłożyć łososia i udekorować pozostałymi 6 gałązkami kolendry. Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry