Spaghetti z cukinii z sosem bolognese (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
657.2 kcal /
2749.7 kJ
Kalorie
35.2 gBiałko
27.4 gWęglowodany
46.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g wody
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 4 gałązki liści bazylii, świeżych posiekanych, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej wodę, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować cukinię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą cukinią. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, seler, marchewkę, cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać mięso mielone, boczek i oliwę, wymieszać kopystką, dusić8 min/120°C/obr. .
  7. Dodać przecier pomidorowy, liść laurowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę, wymieszać kopystką. Nałożyć dolną przystawkę Varoma ze spiralizowaną cukinią, gotować na parze19 min/Varoma/obr. .
  8. Do naczynia miksującego dodać skrobię wymieszaną z wodą. Przemieszać kopystką. Nałożyć przystawkę Varoma ze spiralizowaną cukinią, gotować na parze1 min/100°C/obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć i wyrzucić liść laurowy. Ugotowaną cukinię równomiernie rozłożyć do 4 misek, dodać przygotowany sos i posypać rozdrobnionym parmezanem. Spaghetti z cukinii z sosem bolognese podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane bazylią.
Przewijanie do góry