Spaghetti z cukinii z łososiem i pesto
564.3 kcal /
2361.1 kJKalorie
2361.1 kJKalorie
29.2 gBiałko
18.5 gWęglowodany
44 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pesto z bazylii i awokado: 30
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g bazylii, świeżej tylko liście
- 10 g orzeszków piniowych
- 10 g orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 100 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g oliwy z oliwek
- Spaghetti z cukinii i łosoś: 500
- g cukinii małych, w całości
- sól do oprószenia cukinii i łososia
- 150 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
- pieprz czarny, mielony do oprószenia łososia
- 500 g wody
- 2 łyżki ziaren sezamu, białego
- 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego
- 2 łyżeczki oleju
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, bazylię, orzeszki i czosnek, rozdrobnić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać awokado, sok z cytryny i oliwę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 7. Pesto przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię. Za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pociąć cukinie w cienkie, długie wstążki przypominające makaron. Makaron z cukinii ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Oprószyć solą, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej łososia, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z makaronem z cukinii, gotować na parze12-15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w drugiej miseczce wymieszać ziarna sezamu białego i czarnego, obtoczyć w nich odważonego łososia. Na patelni, na średniej mocy palnika rozgrzać olej, łososia smażyć z każdej strony do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Zdjąć przystawkę Varoma, makaron z cukinii przełożyć do innego naczynia, wymieszać z pesto. Przełożyć na dwa talerze i rozłożyć usmażonego łososia. Spaghetti z cukinii z łososiem i pesto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane bazylią.