Spaghetti z cukinii z łososiem i pesto

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
564.3 kcal /
2361.1 kJ
Kalorie
29.2 gBiałko
18.5 gWęglowodany
44 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pesto z bazylii i awokado: 30
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 10 g orzeszków piniowych
  • 10 g orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • Spaghetti z cukinii i łosoś: 500
  • g cukinii małych, w całości
  • sól do oprószenia cukinii i łososia
  • 150 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia łososia
  • 500 g wody
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego
  • 2 łyżeczki oleju
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, bazylię, orzeszki i czosnek, rozdrobnić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać awokado, sok z cytryny i oliwę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie10 s/obr. 7. Pesto przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię. Za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pociąć cukinie w cienkie, długie wstążki przypominające makaron. Makaron z cukinii ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Oprószyć solą, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej łososia, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z makaronem z cukinii, gotować na parze12-15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w drugiej miseczce wymieszać ziarna sezamu białego i czarnego, obtoczyć w nich odważonego łososia. Na patelni, na średniej mocy palnika rozgrzać olej, łososia smażyć z każdej strony do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Zdjąć przystawkę Varoma, makaron z cukinii przełożyć do innego naczynia, wymieszać z pesto. Przełożyć na dwa talerze i rozłożyć usmażonego łososia. Spaghetti z cukinii z łososiem i pesto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane bazylią.
Przewijanie do góry