Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą
459.3 kcal /
1916.5 kJKalorie
1916.5 kJKalorie
19.3 gBiałko
49.5 gWęglowodany
22.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g rzodkiewek
- 1200 g wody
- 1 cukinia (ok. 250g)
- 1 łyżeczka soli
- 200 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 400 g pomidorów, bez skóry świeżych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 – 160 g seragorgonzola pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokruszonego sera do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie za pomocą obieraczki pokroić cukinię w podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle, w razie potrzeby usunąć pestki i pokroić w taki sposób, by na każdym pasku pozostał kawałek skórki.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać ½ łyżeczki soli i makaron, gotować bez założonej miarki2 min krócej niż podano na opakowaniu100°C//obr. 1.
- Dodać przygotowane wcześniej wstążki z cukinii, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1. Odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, oliwę truflową, tymianek, cukier, pieprz i pozostałą ½ łyżeczki soli, gotować3 min/100°C/obr. 1.5.
- Dodać gorgonzolę, zmiksować5 s/obr. 8. Spaghetti z cukinią podawać z sosem pomidorowym, udekorowane rozdrobnioną rzodkiewką i gorgonzolą.
