Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
459.3 kcal /
1916.5 kJ
Kalorie
19.3 gBiałko
49.5 gWęglowodany
22.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g rzodkiewek
  • 1200 g wody
  • 1 cukinia (ok. 250g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 400 g pomidorów, bez skóry świeżych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 – 160 g seragorgonzola pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość pokruszonego sera do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie za pomocą obieraczki pokroić cukinię w podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle, w razie potrzeby usunąć pestki i pokroić w taki sposób, by na każdym pasku pozostał kawałek skórki.
  3. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać ½ łyżeczki soli i makaron, gotować bez założonej miarki2 min krócej niż podano na opakowaniu100°C//obr. 1.
  4. Dodać przygotowane wcześniej wstążki z cukinii, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. 1. Odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać pomidory, oliwę truflową, tymianek, cukier, pieprz i pozostałą ½ łyżeczki soli, gotować3 min/100°C/obr. 1.5.
  7. Dodać gorgonzolę, zmiksować5 s/obr. 8. Spaghetti z cukinią podawać z sosem pomidorowym, udekorowane rozdrobnioną rzodkiewką i gorgonzolą.
Przewijanie do góry