Spaghetti diavolo z makaronem pełnoziarnistym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
359 kcal /
1501 kJ
Kalorie
13.5 gBiałko
56 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 łodyżki bazylii, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ – 2
  • czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
  • ½ – 2
  • czerwone papryczki chili, suszone bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 350 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta cukru
  • 160 g makaronu pełnoziarnistego (o czasiegotowania 8-10 min)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, chili i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać rozdrobnione wcześniej zioła, wodę, pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  4. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron spaghetti, gotować bez założonej miarki12-15 min/100°C//obr. 0.5lub do uzyskania twardości al dente. Spaghetti Diavolo z makaronem pełnoziarnistym podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane bazylią.
Przewijanie do góry