Spaghetti diavolo z makaronem pełnoziarnistym
359 kcal /
1501 kJKalorie
1501 kJKalorie
13.5 gBiałko
56 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 łodyżki bazylii, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- ½ – 2
- czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- ½ – 2
- czerwone papryczki chili, suszone bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 350 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cukru
- 160 g makaronu pełnoziarnistego (o czasiegotowania 8-10 min)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, chili i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej zioła, wodę, pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron spaghetti, gotować bez założonej miarki12-15 min/100°C//obr. 0.5lub do uzyskania twardości al dente. Spaghetti Diavolo z makaronem pełnoziarnistym podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane bazylią.
