Spaghetti carbonara na samych żółtkach
634.2 kcal /
2653.4 kJKalorie
2653.4 kJKalorie
26.8 gBiałko
69.2 gWęglowodany
26.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 żółtka
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
- 1 szczypta soli plus 1 łyżeczka dogotowania makaronu
- 75 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 75 g pancetty pokrojonego w 1 cm kostkę
- 10 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 1200 g wody
- 180 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- natka pietruszki, świeża, tylko liście ilość do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. ¼ parmezanu przesypać do innego naczynia, odstawić. Pozostały parmezan przesypać do miseczki, dodać żółtka, sól i pieprz, wymieszać widelcem, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, dodać oliwę z oliwek, dusić5-7 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron spaghetti, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Do kubka wlać część wody z gotowania makaronu, odstawić. Odcedzić makaron w przystawce Varoma i natychmiast przełożyć do naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego z makaronem dodać duszony boczek, wymieszać kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z żółtkami i parmezanem, odważyć 30 g wody z gotowania makaronu, wymieszać widelcem, równomiernie polać zawartość naczynia miksującego, wymieszać kopystką i przełożyć na talerze. Spaghetti carbonara na samych żółtkach podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone pozostałym rozdrobnionym parmezanem, pieprzem i natką pietruszki.
