
Spaghetti Bolognese
850.1 kcal /
3556.8 kJKalorie
3556.8 kJKalorie
38.4 gBiałko
85.8 gWęglowodany
38.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 100 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g kostek boczku
- 50 g oliwy z oliwek
- 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- woda dogotowania makaronu
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 50 g czerwonego wina, wytrawnego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka cukru
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, seler, marchewkę i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso, boczek i oliwę, przemieszać kopystką, dusić8 min/120°C//obr. . W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
- Do naczynia miksującego dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, liść laurowy, sól, pieprz i cukier, przemieszać kopystką. Nałożyć koszyczek, odparowywać12 min/120°C//obr. . W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić i przełożyć na talerze. Makaron polać sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem i bazylią. Spaghetti Bolognese podawać bezpośrednio po przygotowaniu.