Spaghetti Bolognese

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
850.1 kcal /
3556.8 kJ
Kalorie
38.4 gBiałko
85.8 gWęglowodany
38.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 500 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 100 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g kostek boczku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • woda dogotowania makaronu
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka cukru
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, seler, marchewkę i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mięso, boczek i oliwę, przemieszać kopystką, dusić8 min/120°C//obr. . W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
  5. Do naczynia miksującego dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, liść laurowy, sól, pieprz i cukier, przemieszać kopystką. Nałożyć koszyczek, odparowywać12 min/120°C//obr. . W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić i przełożyć na talerze. Makaron polać sosem, posypać rozdrobnionym wcześniej parmezanem i bazylią. Spaghetti Bolognese podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry