Spaghetti arrabiata z tuńczykiem
465.3 kcal /
1947 kJKalorie
1947 kJKalorie
28.7 gBiałko
51.7 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- ½ – 1
- łyżeczka suszonych płatków chili
- 50 g oliwy z oliwek
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 800 g pomidorów śliwkowych pokrojonych na kawałki
- 300 – 330 g tuńczyka, w oleju odsączonego, podzielonego na kawałki
- 300 – 330 g tuńczyka, z puszki odsączonego, podzielonego na kawałki
- 10 – 12 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ – 1
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 2 – 3 łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1200 g wody
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti (patrz wariant)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek i chili, dodać 40 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, tuńczyka, bazylię, cukier, sól i pieprz. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić20 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i pozostałe 10 g oliwy, dodać sól, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix przez otwór w pokrywie dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1, lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w dolnej części przystawki Varoma. Spaghetti arrabiata z tuńczykiem podawać z rozdrobnionym parmezanem, udekorowane bazylią bezpośrednio po przygotowaniu.