Spaghetti à la carbonara ze szparagami
636.9 kcal /
2664.6 kJKalorie
2664.6 kJKalorie
22.2 gBiałko
55.1 gWęglowodany
36.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- woda dogotowania makaronu
- ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie, patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- (opcjonalnie)
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g oleju
- 200 g kostek boczku
- 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 1 cm kawałki,główki w całości
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 2 jajka
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na kuchence w dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać boczek i szparagi, dusić7 min/120°C//obr. . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, gotować4 min/100°C//obr. . W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić za pomocą dolnej części przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski, przykryć, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 40 g rozdrobnionego parmezanu i jajka, podgrzewać4 min/85°C//obr. 1. Przełożyć do miski z ugotowanym makaronem, dokładnie wymieszać kopystką. Spaghetti à la carbonara ze szparagami podawać posypane pozostałym rozdrobnionym parmezanem.
