Sos z octu balsamicznego i musztardy
374.1 kcal /
1565.4 kJKalorie
1565.4 kJKalorie
0.5 gBiałko
4 gWęglowodany
40 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 240 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 50 g musztardy francuskiej
- 50 g octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżki mieszanych ziół, suszonych (np. bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu)
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego oliwę z oliwek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć musztardę, dodać ocet balsamiczny, cukier, mieszane zioła, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Mieszać3 min/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odmierzoną oliwę z oliwek na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.