Sos z octu balsamicznego i musztardy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
374.1 kcal /
1565.4 kJ
Kalorie
0.5 gBiałko
4 gWęglowodany
40 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 240 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 50 g octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mieszanych ziół, suszonych (np. bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego oliwę z oliwek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć musztardę, dodać ocet balsamiczny, cukier, mieszane zioła, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Mieszać3 min/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odmierzoną oliwę z oliwek na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.
Przewijanie do góry