Sos z cukinią i miętą à la tzatziki
114 kcal /
476 kJKalorie
476 kJKalorie
4 gBiałko
4 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 4 – 5 łodyżki mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 500 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 350 g jogurtu naturalnegogęstego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- oliwa z oliwek do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, dodać 1½ łyżeczki soli, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia na ok. 10 min.
- Do naczynia miksującego włożyć rozdrobnioną miętę z czosnkiem, dodać jogurt, pozostałe ½ łyżki soli i pieprz, wymieszać5 s/obr. 3.5.
- Dodać rozdrobnioną cukinię i sok z cytryny, wymieszać10 s//obr. 3. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać udekorowany liśćmi mięty i skropiony odrobiną oliwy z oliwek jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs.