Sos warzywny (ortolana)
50 kcal /
209 kJKalorie
209 kJKalorie
1 gBiałko
5 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 200 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
- 50 g selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 100 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 100 g papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
- 100 g bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 100 g wody
- 1 – 2 łyżeczki soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 8 liści bazylii, świeżej
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i seler, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać zmiksowane pomidory, cukinię, paprykę, bakłażan, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. 1.
- Dodać bazylię i tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
- Sos warzywny (ortolana) podawać z makaronem.