Sos warzywny (ortolana)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
50 kcal /
209 kJ
Kalorie
1 gBiałko
5 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g marchewki pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 100 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
  • 100 g papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
  • 100 g bakłażana pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 100 g wody
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 liści bazylii, świeżej
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i seler, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać zmiksowane pomidory, cukinię, paprykę, bakłażan, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać bazylię i tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
  5. Sos warzywny (ortolana) podawać z makaronem.
Przewijanie do góry