Sos warzywny do makaronu
129.5 kcal /
541.7 kJKalorie
541.7 kJKalorie
4.4 gBiałko
19 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 300 g cukinii pokrojonej na 5 cm kawałki
- 100 g pieczarek duże przekrojone na pół
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 500 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 – 2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
- (opcjonalnie)
- 8 liści bazylii, świeżych porwanych
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sergrana padano tarty
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać cukinię i pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 4.
- Dodać passatę, sól, pieprz, oregano, natkę pietruszki, liście bazylii i cukier, gotować25 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby sos dosolić do smaku i opcjonalnie posypać tartym serem. Sos warzywny do makaronu podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.