Sos warzywny do makaronu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
129.5 kcal /
541.7 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
19 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 300 g cukinii pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 100 g pieczarek duże przekrojone na pół
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 – 2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
  • (opcjonalnie)
  • 8 liści bazylii, świeżych porwanych
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • sergrana padano tarty
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min 30 s/120°C/obr. 1.
  2. Dodać marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać cukinię i pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 4.
  4. Dodać passatę, sól, pieprz, oregano, natkę pietruszki, liście bazylii i cukier, gotować25 min/100°C//obr. 2. W razie potrzeby sos dosolić do smaku i opcjonalnie posypać tartym serem. Sos warzywny do makaronu podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry