Sos teriyaki
2901.5 kJ /
693 kcalKalorie
693 kcalKalorie
13.5 gBiałko
115 gWęglowodany
0.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sake, japońskiego (patrz wskazówka)
- 100 g sosu sojowego
- 100 g mirinu (patrz wskazówka)
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Dodać sake, sos sojowy, mirin i cukier trzcinowy, gotować bez założonej miarki12 min/98°C/obr. 2. Sos przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, pozostawić do ostygnięcia.
- Sos teriyaki wykorzystać w wybranym przepisie lub przechowywać w lodówce.