Sos teriyaki

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
2901.5 kJ /
693 kcal
Kalorie
13.5 gBiałko
115 gWęglowodany
0.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sake, japońskiego (patrz wskazówka)
  • 100 g sosu sojowego
  • 100 g mirinu (patrz wskazówka)
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
  2. Dodać sake, sos sojowy, mirin i cukier trzcinowy, gotować bez założonej miarki12 min/98°C/obr. 2. Sos przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, pozostawić do ostygnięcia.
  3. Sos teriyaki wykorzystać w wybranym przepisie lub przechowywać w lodówce.
Przewijanie do góry