Sos sriracha-mayo
631.6 kcal /
2642.4 kJKalorie
2642.4 kJKalorie
0.9 gBiałko
0.5 gWęglowodany
72.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g oleju
- 1 żółtko ze sparzonego wrzątkiem jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 30 – 50 g sosu sriracha
- 20 g octu
- 1 – 2 szczypty soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego olej, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtko i musztardę, dodać sos sriracha, ocet i sól, wymieszać2 min/obr. 4. W tym czasie powoli wlewać odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek.Sos sriracha-mayo podawać jako dodatek do wybranych potraw, np. burgerów, grillowanych mięs lub krewetek.
