Sos śmietanowo-porowy
192 kcal /
803.9 kJKalorie
803.9 kJKalorie
2 gBiałko
6.5 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oleju
- 200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 350 g wody plus 3 łyżeczki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 25 g masła
- ½ – ¾
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
- ½ – ¾
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać por, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać 350 g wody, śmietanę, sok z cytryny, masło, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w miseczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z 3 łyżeczkami wody.
- Do naczynia miksującego dodać skrobię wymieszaną z wodą, gotować3 min/100°C/obr. 2. Sos śmietanowo-porowy podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.