Sos śmietanowo-porowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
192 kcal /
803.9 kJ
Kalorie
2 gBiałko
6.5 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g oleju
  • 200 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 350 g wody plus 3 łyżeczki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g masła
  • ½ – ¾
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
  • ½ – ¾
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać por, rumienić Wysokie Temp. .
  2. Dodać 350 g wody, śmietanę, sok z cytryny, masło, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w miseczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z 3 łyżeczkami wody.
  3. Do naczynia miksującego dodać skrobię wymieszaną z wodą, gotować3 min/100°C/obr. 2. Sos śmietanowo-porowy podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.
Przewijanie do góry