Sos śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem
94.6 kcal /
396 kJKalorie
396 kJKalorie
1.1 gBiałko
3.1 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g rzodkiewek przekrojonych na pół
- 30 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 20 g chrzanu, tartego ze słoika
- 60 g śmietany, 18% tłuszczugęstej
- 30 g majonezu
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szczypiorek, chrzan, śmietanę, majonez, dodać sok z cytryny, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnione rzodkiewki, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. Sos śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem podawać jako dodatek do jajek i wędlin.