Sos śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
94.6 kcal /
396 kJ
Kalorie
1.1 gBiałko
3.1 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g rzodkiewek przekrojonych na pół
  • 30 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • 20 g chrzanu, tartego ze słoika
  • 60 g śmietany, 18% tłuszczugęstej
  • 30 g majonezu
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szczypiorek, chrzan, śmietanę, majonez, dodać sok z cytryny, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 5.
  3. Dodać rozdrobnione rzodkiewki, wymieszać10 s//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. Sos śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem podawać jako dodatek do jajek i wędlin.
Przewijanie do góry