Sos słodko-kwaśny z papryką
93.9 kcal /
392.7 kJKalorie
392.7 kJKalorie
0.8 gBiałko
11.8 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g rodzynek
- 200 g wodygorącej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g białego octu winnego
- 200 g pomidorów dojrzałych, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 2 – 3 szczypty soli
- 25 g cukru
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego drobno posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki i wodę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ocet, pomidory, paprykę, sól i cukier, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować20 min/100°C/obr. 2. Namoczone rodzynki odcedzić przez koszyczek.
- Dodać namoczone rodzynki i imbir, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 1. Zdjąć koszyczek, dokładnie przemieszać kopystką. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, ponownie postawić koszyczek na pokrywie naczynia miksującego, gotować na parze3 min/120°C/obr. 2. Sos słodko-kwaśny z papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu z makaronem, lasagne lub jako dodatek do czerwonego mięsa.