Sos słodko-kwaśny z papryką

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
93.9 kcal /
392.7 kJ
Kalorie
0.8 gBiałko
11.8 gWęglowodany
5.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g rodzynek
  • 200 g wodygorącej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 50 g białego octu winnego
  • 200 g pomidorów dojrzałych, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g czerwonej papryki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 25 g cukru
  • 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego drobno posiekanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki i wodę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ocet, pomidory, paprykę, sól i cukier, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować20 min/100°C/obr. 2. Namoczone rodzynki odcedzić przez koszyczek.
  5. Dodać namoczone rodzynki i imbir, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować5 min/100°C/obr. 1. Zdjąć koszyczek, dokładnie przemieszać kopystką. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, ponownie postawić koszyczek na pokrywie naczynia miksującego, gotować na parze3 min/120°C/obr. 2. Sos słodko-kwaśny z papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu z makaronem, lasagne lub jako dodatek do czerwonego mięsa.
Przewijanie do góry