Sos romesco

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1050 kcal /
4396 kJ
Kalorie
9.1 gBiałko
25.6 gWęglowodany
104.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 czerwone papryki (ok. 230g każda)
  • 180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia papryk
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 10 g papryczek chili, suszonych bezgniazd nasiennych (odmiana ñora, okrągła)
  • 30 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, podłużnej, pokrojonej na kawałki
  • 20 g białego chleba pokrojonego na kawałki, świeżego czerstwego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g białego octu winnego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty chili, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Papryki umyć, osuszyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, piec 20-30 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski, miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie papryki obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić małą patelnię, odważyć do niej migdały. Migdały uprażyć na kuchence na suchej patelni, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć migdały, papryczki chili i chleb, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać 30 g odważonej oliwy, dodać czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać pomidory, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać ocet, pieczone papryki, rozdrobnione migdały, papryczki chili, chleb, sól, chili w proszku i cukier, uruchomić Miksowanie /15 s. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać1 min/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Gotowy sos przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Sos romesco podawać jako dodatek do wybranych potraw.
Przewijanie do góry