Sos ranczerski
385.2 kcal /
1611.6 kJKalorie
1611.6 kJKalorie
1.5 gBiałko
3.4 gWęglowodany
40.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka szczypiorku, świeżego posiekanego
- 250 g majonezu
- 120 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki białego octu winnego
- 1 kropla sosu Tabasco®
- 50 – 100 g maślanki do uzyskania pożądanej konsystencji (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać szczypiorek, majonez, śmietanę, sos Worcestershire, pieprz, sól, paprykę, ocet i sos Tabasco®, wymieszać40 s/obr. 3.
- Dodać maślankę, wymieszać20 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 2 godz. Sos ranczerski podawać jako dodatek do sałatek lub do grillowanych mięs.
