
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
455.3 kcal /
1905 kJKalorie
1905 kJKalorie
25.9 gBiałko
11.5 gWęglowodany
33.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g warzyw, mieszanych np. selera, marchewki, cebuli, pokrojonych na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g czerwonego wina
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 2 – 4
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. Połowę duszonych warzyw przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 800 g mięsa, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 500 g passaty, 100 g wina, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki soli, ½-1 łyżeczkę pieprzu i 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, wymieszać5 s//obr. 4. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić60 min/98°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą połową duszonych warzyw w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 800 g mięsa, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 500 g passaty, 100 g wina, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki soli, ½-1 łyżeczkę pieprzu i 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, gotować60 min/98°C//obr. 2. W razie potrzeby rozdrobnić4 s//obr. 4. Sos pomidorowy z mięsem (ragù) podawać jako dodatek do makaronu, użyć jako sos do lasagne lub przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).