Sos pomidorowy marinara
227.2 kcal /
950.8 kJKalorie
950.8 kJKalorie
6 gBiałko
31.8 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 8 ząbków czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 3000 g pomidorów, dojrzałych bez skóry, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- 4 łyżki octu balsamicznego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. Połowę duszonej cebuli z czosnkiem przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące z pierwszą częścią duszonej cebuli z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 1500 g pomidorów, 100 g wina, 1 łyżkę cukru, 1 płaską łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki ziół prowansalskich i ½ łyżeczki papryki, wymieszać4 s/obr. 4. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, ustawić45 min/Varoma/obr. 2i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować drugą część sosu.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą częścią duszonej cebuli z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 1500 g pomidorów, 100 g wina, 1 łyżkę cukru, 1 płaską łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki ziół prowansalskich i ½ łyżeczki papryki, wymieszać4 s/obr. 4. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, odparowywać45 min/120°C//obr. 2.
- Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać 2 łyżki octu balsamicznego, wymieszać kopystką.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 2 łyżki octu balsamicznego, wymieszać kopystką.
- Zawartość obu naczyń miksujących przelać do 6 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off i natychmiast zakręcić (patrz wskazówka). Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 min, następnie ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Sos pomidorowy marinara używać do wybranych przepisów (patrz wskazówka).
