Sos pietruszkowy (persillade)
236 kcal /
988.1 kJKalorie
988.1 kJKalorie
1.2 gBiałko
3.5 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 – 40 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i sól, wymieszać10 s/obr. 5.
- Sos pietruszkowy (persillade) podawać jako dodatek do jajek, sałatek, wędlin i mięs (patrz wskazówka).
