Sos pieczarkowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
179.5 kcal /
751.5 kJ
Kalorie
3.3 gBiałko
7.3 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 430 g wody plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
  • 300 g pieczarek przekrojonych na pół w ćwiartki
  • 15 g oleju
  • 50 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 20 g masła pokrojonego na kawałki
  • 80 – 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżki liści natki pietruszki, świeżych posiekanych
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/120°C/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę szalotkę i podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp..Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego z przywierających soków.
  3. Dodać pozostałe 400 g wody (patrz wskazówka), sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liść laurowy, odparować bez założonej miarki,15 min/120°C/obr. 1. W tym czasie w miseczce wymieszać skrobię z wodą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać masło, śmietanę, pietruszkę, sól, pieprz i skrobię wymieszaną z wodą, gotować bez założonej miarki5 min/100°C/obr. 2. Sos pieczarkowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.
Przewijanie do góry