Sos pieczarkowy
179.5 kcal /
751.5 kJKalorie
751.5 kJKalorie
3.3 gBiałko
7.3 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 430 g wody plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
- 300 g pieczarek przekrojonych na pół w ćwiartki
- 15 g oleju
- 50 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 20 g masła pokrojonego na kawałki
- 80 – 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżki liści natki pietruszki, świeżych posiekanych
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze3 min/120°C/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę szalotkę i podgotowane na parze pieczarki, rumienić Wysokie Temp..Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego z przywierających soków.
- Dodać pozostałe 400 g wody (patrz wskazówka), sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liść laurowy, odparować bez założonej miarki,15 min/120°C/obr. 1. W tym czasie w miseczce wymieszać skrobię z wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać masło, śmietanę, pietruszkę, sól, pieprz i skrobię wymieszaną z wodą, gotować bez założonej miarki5 min/100°C/obr. 2. Sos pieczarkowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.
