Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
335.8 kcal /
1405 kJKalorie
1405 kJKalorie
5.3 gBiałko
50.2 gWęglowodany
13.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2500 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 90 g ząbków czosnku
- 2 – 4 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 – 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g oliwy z oliwek
- 60 – 80 g czerwonego octu winnego białego octu winnego
- 60 – 80 g octu jabłkowego
- 80 g cukru
- 3 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 1000 g papryki, zmiksować10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 750 g papryki, 45 g czosnku, 1-2 chili, 1-2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy, zmiksować10 s/obr. 10.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 500 g rozdrobnionej papryki, 250 g przecieru pomidorowego, 50 g oliwy, 30-40 g octu, 40 g cukru i 1¾ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 3.5. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić60 min/Varoma/obr. 2i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 750 g papryki, 45 g czosnku, 1-2 chili, 1-2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy, zmiksować10 s/obr. 10.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałą rozdrobnioną paprykę, pozostałe 250 g przecieru pomidorowego, 50 g oliwy, 30-40 g octu, 40 g cukru i 1¾ łyżeczki soli, wymieszać10 s//obr. 3.5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, odparowywać60 min/120°C/obr. 2. Zawartość obu naczyń miksujących przelać do wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off i natychmiast zakręcić (patrz wskazówka). Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 min, następnie ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Sosu paprykowego używać do dodatku do wybranych potraw lub do pieczywa.