Sos paprykowy à la Ajvar

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1601.8 kcal /
6706.4 kJ
Kalorie
17 gBiałko
234.2 gWęglowodany
76 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 – 150 g cukru
  • 70 g oleju
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 – 70 g białego octu winnego
  • 50 g koncentratu pomidorowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, dodać cukier, olej, chili i sól, rozdrobnić15 s/obr. 9, następnie dusić20 min/120°C/obr. 2.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, czosnek i ocet, dusić8 min/120°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć liść laurowy, wyrzucić, następnie zmiksować40 s/obr. 4-10 stopniowo zwiększając obroty. Sosu paprykowego à la Ajvar używać do grzanek, mięs, warzyw gotowanych na parze i ryb.
Przewijanie do góry