Sos salvitxada

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1129.5 kcal /
4725.8 kJ
Kalorie
10.9 gBiałko
28.1 gWęglowodany
111.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 czerwone papryki całe (ok. 230g każda)
  • 180 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia papryki
  • 150 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 25 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 g papryczek chili, suszonych bezgniazd nasiennych (ok. 2 szt.)
  • 15 g papryczek chili, świeżych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (ok. 3 szt.)
  • 20 g białego chleba tostowego, w kromkach pokrojonego na kawałki, czerstwego
  • 20 g białego octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pomidory, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej orzechy laskowe i migdały, odstawić. Papryki umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą.
  2. Piec w naczyniu bez nałożonej pokrywy 20 min (220°C). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miski i szczelnie przykryć folią aluminiową, odstawić do ostudzenia. Następnie papryki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  3. Zmniejszyć temp. do 180°C. W naczyniu żaroodpornym umieścić odważone pomidory, naczynie postawić na blasze, na pozostałej powierzchni blachy rozłożyć orzechy i odważone migdały. Całość wstawić do piekarnika, piec 20 min (180°C). Uprażone orzechy obrać ze skórek.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej oliwę, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, uprażone migdały i orzechy, papryczki chili i chleb, rozdrobnić10 s/obr. 7.
  6. Dodać ocet, pieczone pomidory, pieczone papryki, sól, chili w proszku i cukier, zmiksować20 s/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Wymieszać1 min/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego, tak aby spływała cienkim strumieniem wokół założonej miarki na obracające się noże. Gotowy sos przełożyć do szczelnie zamykanych słoików. Sos salvitxada podawać z upieczoną cebulą dymką.
Przewijanie do góry