Sos szpinakowo-śmietanowy
230.7 kcal /
965.2 kJKalorie
965.2 kJKalorie
12.5 gBiałko
7.8 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego
- 450 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 300 g mleka
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 20 g wody
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 250 g szynki długodojrzewającej pokrojonej na 1 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, śmietanę, mleko, koncentrat bulionu mięsnego, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową, gotować9 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę, dodać skrobię, wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać wodę wymieszaną ze skrobią i 170 g szynki, gotować2 min/100°C//obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej pozostałe 80 g szynki, odstawić. Sos szpinakowo-śmietanowy podawać jako dodatek do makaronu, udekorowany pozostałą szynką.
