Sos szpinakowo-śmietanowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
230.7 kcal /
965.2 kJ
Kalorie
12.5 gBiałko
7.8 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 450 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 300 g mleka
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 20 g wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 250 g szynki długodojrzewającej pokrojonej na 1 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać szpinak, śmietanę, mleko, koncentrat bulionu mięsnego, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową, gotować9 min/100°C//obr. 1.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę, dodać skrobię, wymieszać.
  4. Do naczynia miksującego dodać wodę wymieszaną ze skrobią i 170 g szynki, gotować2 min/100°C//obr. 1.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej pozostałe 80 g szynki, odstawić. Sos szpinakowo-śmietanowy podawać jako dodatek do makaronu, udekorowany pozostałą szynką.
Przewijanie do góry