Sos serowy z orzechów nerkowca
3902.1 kJ /
932 kcalKalorie
932 kcalKalorie
23 gBiałko
53 gWęglowodany
75.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g orzechów nerkowca, surowych, namoczonych min. 8godz. (patrz wskazówka), odcedzonych
- 10 – 15 g płatków drożdżowych, nieaktywnych
- ¼
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ½
- łyżeczki cebuli suszonej, mielonej
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 200 g napoju migdałowego, niesłodzonego
- ½ – ¾
- łyżeczki musztardy
- ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, dodać płatki drożdżowe, czosnek granulowany, cebulę suszoną, gałkę muszkatołową, napój migdałowy, musztardę, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Sos serowy z orzechów nerkowca wykorzystać w wybranym przepisie lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.