Sos serowy z orzechów nerkowca

⏱️ 15 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3902.1 kJ /
932 kcal
Kalorie
23 gBiałko
53 gWęglowodany
75.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g orzechów nerkowca, surowych, namoczonych min. 8godz. (patrz wskazówka), odcedzonych
  • 10 – 15 g płatków drożdżowych, nieaktywnych
  • ¼
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • ½
  • łyżeczki cebuli suszonej, mielonej
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g napoju migdałowego, niesłodzonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki musztardy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, dodać płatki drożdżowe, czosnek granulowany, cebulę suszoną, gałkę muszkatołową, napój migdałowy, musztardę, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  2. Sos serowy z orzechów nerkowca wykorzystać w wybranym przepisie lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Przewijanie do góry