Sos winegret z olejem z suszonych pomidorów
87 kcal /
364.1 kJKalorie
364.1 kJKalorie
0.1 gBiałko
2.2 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 1 suszony pomidor, w oleju odsączony
- (opcjonalnie)
- 35 g oleju pozostałego po odsączeniu suszonych pomidorów
- 15 – 20 g octu jabłkowego (patrz wariant)
- 15 – 20 g białego octu winnego
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki miodu, płynnego
- 1 ½
- łyżeczki cukru
- 1 ½
- łyżeczki musztardy (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i pomidor, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, ocet, sól, pieprz, miód i musztardę, wymieszać12 s/obr. 3. Sos winegret z olejem z suszonych pomidorów podawać np. z mieszanką sałat.