Sos puttanesca
83.3 kcal /
348.5 kJKalorie
348.5 kJKalorie
1.5 gBiałko
6.5 gWęglowodany
6.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- ½
- łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plasterki
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 – 2 szczypty cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 15 g kaparów, papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 15 g kaparów, oliwki i oliwę, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka). Sos puttanesca podawać z makaronem.