Sos puttanesca

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
83.3 kcal /
348.5 kJ
Kalorie
1.5 gBiałko
6.5 gWęglowodany
6.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • ½
  • łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plasterki
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 – 2 szczypty cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 15 g kaparów, papryczkę chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać pozostałe 15 g kaparów, oliwki i oliwę, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać pomidory, cukier, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1, następnie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka). Sos puttanesca podawać z makaronem.
Przewijanie do góry