Sos pomidorowy
109.7 kcal /
459 kJKalorie
459 kJKalorie
1.5 gBiałko
8 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 5 – 10 liści bazylii, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5, Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, cukier, sól i bazylię, gotować20 min/100°C/obr. 2. Sos pomidorowy podawać na gorąco z makaronem lub jako sos do warzyw.