Sos pieczeniowy
217.3 kcal /
909.6 kJKalorie
909.6 kJKalorie
1.3 gBiałko
8.3 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g oleju
- 600 g karkówki wieprzowej bez kości i ścięgien, pokrojonej na 3 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 40 g czerwonego wina, wytrawnego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ – ¾
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- ½ – ¾
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- ½
- łyżeczki nasion kozieradki mielonych
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego muscovado
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka czyku, suszonego (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 300 g wieprzowiny, ¼ łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu, rumienić Wysokie Temp..Mięso przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, płyn zachować. Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego, cząstki zrumienionego soku z mięsa przełożyć do zachowanego płynu (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać pozostałe 300 g wieprzowiny, ¼ łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu, rumienić Wysokie Temp. . Mięso przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, płyn zachować. Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać płyn z rumienienia mięsa, wodę, wino, sok z cytryny, dodać koncentrat bulionu mięsnego, ziele angielskie, liście laurowe, kozieradkę, cukier i lubczyk. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma ze zrumienionym mięsem, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. W miseczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać masło i wodę wymieszaną ze skrobią, gotować5 min/100°C/obr. 2. Sos pieczeniowy przelać do sosjerki.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie. Sos pieczeniowy podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
