Sos pieczeniowy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
217.3 kcal /
909.6 kJ
Kalorie
1.3 gBiałko
8.3 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g oleju
  • 600 g karkówki wieprzowej bez kości i ścięgien, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 40 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • ½ – ¾
  • kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • ½
  • łyżeczki nasion kozieradki mielonych
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego muscovado
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czyku, suszonego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 300 g wieprzowiny, ¼ łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu, rumienić Wysokie Temp..Mięso przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, płyn zachować. Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego, cząstki zrumienionego soku z mięsa przełożyć do zachowanego płynu (patrz wskazówka).
  2. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać pozostałe 300 g wieprzowiny, ¼ łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu, rumienić Wysokie Temp. . Mięso przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, płyn zachować. Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego wlać płyn z rumienienia mięsa, wodę, wino, sok z cytryny, dodać koncentrat bulionu mięsnego, ziele angielskie, liście laurowe, kozieradkę, cukier i lubczyk. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma ze zrumienionym mięsem, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. W miseczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać masło i wodę wymieszaną ze skrobią, gotować5 min/100°C/obr. 2. Sos pieczeniowy przelać do sosjerki.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie. Sos pieczeniowy podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry