Sos szczawiowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
154 kcal /
648 kJ
Kalorie
1.5 gBiałko
3.5 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g szczawiu, konserwowego
  • 20 g białego wina, wytrawnego
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 – 2 szczypty soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać szczaw i wino, podgrzewać10 min/90°C/obr. 1.
  4. Dodać śmietanę, sól i pieprz, podgrzewać bez założonej miarki5 min/90°C/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Sos szczawiowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs lub ryb gotowanych na parze.
Przewijanie do góry