Sos neapolitański

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
132.7 kcal /
555 kJ
Kalorie
2.1 gBiałko
9.7 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 – 30 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1500 g pomidorów dojrzałych, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i bazylię, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 40 g oliwy, dusić bez założonej miarki6 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i pozostałe 40 g oliwy, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować30 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać sól i cukier, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować na parze10-15 min/120°C/obr. 2. Sos neapolitański podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry