Sos neapolitański
132.7 kcal /
555 kJKalorie
555 kJKalorie
2.1 gBiałko
9.7 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 25 – 30 g bazylii, świeżej tylko liście
- 80 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1500 g pomidorów dojrzałych, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i bazylię, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g oliwy, dusić bez założonej miarki6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i pozostałe 40 g oliwy, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować30 min/100°C/obr. 1.
- Dodać sól i cukier, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować na parze10-15 min/120°C/obr. 2. Sos neapolitański podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
