Sos myśliwski (sos chasseur)
150 kcal /
627.4 kJKalorie
627.4 kJKalorie
1.8 gBiałko
7.7 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- 350 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 25 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 – 3 szczypty soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać 20 g masła, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Pieczarki odcedzić przez koszyczek z nadmiaru płynu, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 60 g masła i tymianek, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, wino, mąkę i koncentrat pomidorowy, podgrzewać20 min/90°C/obr. 1.
- Dodać odcedzone pieczarki, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować na parze5-7 min/120°C//obr. 1. Sos myśliwski podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypany natką pietruszki, jako dodatek do mięsa z kurczaka, królika, kotletów cielęcych lub duszonych warzyw.
