Sos Mojo Amarillo

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
282 kcal /
1177 kJ
Kalorie
2 gBiałko
9 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g papryki żółtej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 cytryna ekologiczna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 30 g soku pomarańczowego
  • 10 g octu sherry
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę. Paprykę ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze skórą do góry, piec 20 min (220°C). Paprykę wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 min do ostudzenia. W tym czasie z cytryny zetrzeć skórkę (bez białych błonek) i wycisnąć sok, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać upieczoną paprykę, 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny, 35 g soku z cytryny, sok pomarańczowy, ocet, oliwę, bułkę tartą, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 6.5.
  5. Sos Mojo Amarillo podawać jako dodatek do dań głównych (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry