Sos koperkowy
160.4 kcal /
671 kJKalorie
671 kJKalorie
3.9 gBiałko
9.9 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- pęczka koperku, świeżego tylko liście
- 250 g mleka
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g mąki pszennej
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczypty soli
- 2 szczypty cukru
- 140 g śmietany UHT, 12% tłuszczu
- 140 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać przyprawę uniwersalną, masło, mąkę, pieprz, sól i cukier, wymieszać3 s/obr. 3, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobniony koperek i śmietanę, gotować1 min/100°C/obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos koperkowy podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
