Sos koperkowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
160.4 kcal /
671 kJ
Kalorie
3.9 gBiałko
9.9 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½
  • pęczka koperku, świeżego tylko liście
  • 250 g mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 2 szczypty cukru
  • 140 g śmietany UHT, 12% tłuszczu
  • 140 g śmietany UHT, 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać przyprawę uniwersalną, masło, mąkę, pieprz, sól i cukier, wymieszać3 s/obr. 3, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać rozdrobniony koperek i śmietanę, gotować1 min/100°C/obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos koperkowy podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry