Sos Hoisin
7681 kJ /
1835 kcalKalorie
1835 kcalKalorie
56 gBiałko
121 gWęglowodany
127 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sosu sojowego
- 150 g masła orzechowego (patrz wskazówka)
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 40 g octu ryżowego (patrz wariant)
- 50 g oleju sezamowego
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sos sojowy, masło orzechowe, cukier, ocet, olej, przyprawę 5 smaków, pieprz cayenne i pieprz czarny, zmiksować20 s/obr. 6. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika z pokrywką typu twist off i przechowywać w lodówce (patrz wskazówka). Sosu Hoisin używać do wybranych przepisów, np. dań kuchni orientalnej.