Sos do potraw z grilla
585.3 kcal /
2449 kJKalorie
2449 kJKalorie
3.9 gBiałko
10.3 gWęglowodany
62.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g słonecznika łuskanego
- 2 ząbki czosnku
- 250 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 600 g oleju w temp. pokojowej
- 1 jajko w temp. pokojowej
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g miodu
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 – 2 łyżeczki bazylii, suszonej
- 50 g musztardy francuskiej
- 50 g musztardy Dijon
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej słonecznik. Odważony słonecznik uprażyć na kuchence na suchej, rozgrzanej patelni, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jabłka, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego olej, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, miód, sól, bazylię, musztardę francuską i musztardę Dijon, wymieszać1 min 30 s/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Dodać jabłka z czosnkiem i uprażony słonecznik, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 4. Sos podawać jako dodatek do potraw z grilla.