Sos cytrynowy
144.2 kcal /
604 kJKalorie
604 kJKalorie
1.2 gBiałko
2.8 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 70 g majonezu
- 80 g jogurtu naturalnegogęstego
- 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu cytrynowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić15 s/obr. 10. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz cytrynowy, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Sos cytrynowy podawać jako dodatek do jajek, ryb i wędlin.