Sos currywurst

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
892 kcal /
3732 kJ
Kalorie
15.8 gBiałko
144.1 gWęglowodany
28.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 75 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 75 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 20 g cukru
  • 20 g curry, mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 250 g ketchupu
  • 35 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka sosu sambal oelek
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło i cukier, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać curry, dusić2 min/120°C/obr. 2.
  5. Dodać rozdrobnione ogórki, przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, ocet, sól, sos sambal oelek i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C//obr. 3.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do ostudzenia.
  6. Sos currywurst podawać z kiełbaskami lub mięsem.
Przewijanie do góry