Sos currywurst
892 kcal /
3732 kJKalorie
3732 kJKalorie
15.8 gBiałko
144.1 gWęglowodany
28.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 75 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 75 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g cukru
- 20 g curry, mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 250 g ketchupu
- 35 g koncentratu pomidorowego
- 10 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka sosu sambal oelek
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i cukier, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać curry, dusić2 min/120°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnione ogórki, przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, ocet, sól, sos sambal oelek i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C//obr. 3.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do ostudzenia.
- Sos currywurst podawać z kiełbaskami lub mięsem.
