Sos curry

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
161.6 kcal /
676.2 kJ
Kalorie
1.1 gBiałko
4.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 1 łyżka curry, mielonego
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 40 g wody
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 – 2 łyżeczki mąki pszennej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej i curry, gotować bez założonej miarki6 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać wino, wodę i pieprz, podgrzewać bez założonej miarki10 min/90°C/obr. 2.5.
  4. Dodać śmietanę i mąkę, podgrzewać bez założonej miarki kolejne5 min/90°C/obr. 2.5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Sos curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu do potraw azjatyckich na bazie ryżu i mięsa.
Przewijanie do góry