Sos curry
161.6 kcal /
676.2 kJKalorie
676.2 kJKalorie
1.1 gBiałko
4.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 1 łyżka curry, mielonego
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 40 g wody
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 – 2 łyżeczki mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i curry, gotować bez założonej miarki6 min/100°C/obr. 2.
- Dodać wino, wodę i pieprz, podgrzewać bez założonej miarki10 min/90°C/obr. 2.5.
- Dodać śmietanę i mąkę, podgrzewać bez założonej miarki kolejne5 min/90°C/obr. 2.5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Sos curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu do potraw azjatyckich na bazie ryżu i mięsa.