Sos choron
235.6 kcal /
987.4 kJKalorie
987.4 kJKalorie
3.4 gBiałko
1.3 gWęglowodany
24.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 gałązki estragonu, świeżego tylko liście, łodyżki zachować
- 2 – 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście, łodyżki zachować
- 2 – 3 gałązki trybuli, świeżej tylko liście, łodyżki zachować
- 50 g pomidora, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 80 g białego octu winnego
- 180 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć estragon i natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidor, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ocet winny i łodyżki ziół, przekrojone na pół, gotować4 min 30 s/100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka umieszczonego w misce. Cebulę docisnąć kopystką, aby wydobyć z niej jak najwięcej soku, zawartość koszyczka wyrzucić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g płynu z gotowania, dodać masło, żółtka, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie/80°C.
- Dodać koncentrat pomidorowy, rozdrobnione zioła i rozdrobniony pomidor, wymieszać15 s/obr. 2.5. Sos choron podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).