Sos choron

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
235.6 kcal /
987.4 kJ
Kalorie
3.4 gBiałko
1.3 gWęglowodany
24.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 – 3 gałązki estragonu, świeżego tylko liście, łodyżki zachować
  • 2 – 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście, łodyżki zachować
  • 2 – 3 gałązki trybuli, świeżej tylko liście, łodyżki zachować
  • 50 g pomidora, dojrzałego pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 80 g białego octu winnego
  • 180 g masła pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć estragon i natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pomidor, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać ocet winny i łodyżki ziół, przekrojone na pół, gotować4 min 30 s/100°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do koszyczka umieszczonego w misce. Cebulę docisnąć kopystką, aby wydobyć z niej jak najwięcej soku, zawartość koszyczka wyrzucić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać 30 g płynu z gotowania, dodać masło, żółtka, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie/80°C.
  6. Dodać koncentrat pomidorowy, rozdrobnione zioła i rozdrobniony pomidor, wymieszać15 s/obr. 2.5. Sos choron podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry