Sos arrabbiata

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
121 kcal /
506 kJ
Kalorie
5 gBiałko
3 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g pomidorów bez skórki, przekrojonych na pół, np. San Marzano, Lima, malinowych
  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ – 1
  • łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 150 g pancetty pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g bazylii, świeżej tylko liście

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać boczek, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać zmiksowane pomidory, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać bazylię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
  6. Sos arrabbiata podawać z makaronem.
Przewijanie do góry