Sos arrabbiata
121 kcal /
506 kJKalorie
506 kJKalorie
5 gBiałko
3 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g pomidorów bez skórki, przekrojonych na pół, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- ½ – 1
- łyżeczka papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g pancetty pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać zmiksowane pomidory, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać bazylię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze10 min/120°C//obr. 1lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
- Sos arrabbiata podawać z makaronem.