Sorbet z cukinii i cytryny

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
75 kcal /
313 kJ
Kalorie
1 gBiałko
15 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g cukinii pokrojonej na 3-4 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 cytryny małe, ekologiczne (150-200g)
  • 80 – 100 g cukru (patrz wskazówka)
  • liście mięty, świeże do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić tacę, odważyć na nią cukinię, odstawić do zamrażalnika na min. 8 godz. (patrz wskazówka). Po tym czasie z cytryn obrać skórkę, usunąć białe błonki, odstawić. Miąższ pokroić na kawałki, usunąć pestki, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryn, dodać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać zamrożoną cukinię i miąższ z cytryny, zmiksować10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie10 s/obr. 9. Sorbet z cukinii i cytryny podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany liśćmi mięty.
Przewijanie do góry